(untitled) (ИССЛЕДОВАНИЯ ПО ПРИОРИТЕТНЫМ НАПРАВЛЕНИЯМ СТРАТЕГИИ РАЗВИТИЯ УЗБЕКИСТАНА, 2025)
Mazkur maqolada Mahmud Koshg‘ariyning “Devoniy lug‘otit-t-Turk” asaridagi kasb-hunarlar bilan bog‘liq leksik birliklar tahlil etilgan. Asarda uchraydigan kasb-hunar atamalari leksik-semantik jihatdan tasniflanib, ularning mazmun doirasi, tarixiy-diastik xususiyatlari, tilshunoslik nuqtayi nazaridan o‘rganilishi ko‘zda tutilgan. Tadqiqot davomida ushbu leksik birliklarning turkiy tillar leksik fondu va kasb-hunar nomlarining shakllanishiga qo‘shgan hissasi yoritiladi. Maqolada kasb nomlarining semantik guruhlari, sinonimiya va polisemiyasi, shuningdek, ularning etimologik ildizlari tahlil qilinadi. Shuningdek, asardagi kasb-hunar leksikasining o‘z davridagi ijtimoiy-iqtisodiy holatni aks ettiruvchi vosita sifatida tutgan o‘rni ham yoritib berilgan.