RAQAMLI MAKONDA BOLALARNING SHAXSIY MA’LUMOTLARINI HIMOYA QILISH: O‘ZBEKISTON TARAQQIYOT STRATEGIYASIDA “XALQ XIZMATIDAGI DAVLAT” TAMOYILINING AMALIY IFODASI (ИССЛЕДОВАНИЯ ПО ПРИОРИТЕТНЫМ НАПРАВЛЕНИЯМ СТРАТЕГИИ РАЗВИТИЯ УЗБЕКИСТАНА, 2025)
Oxirgi o‘n yillikda jamiyatning jadal raqamlashtirilishi bolalarning onlayn makonda ishtirok etish mexanizmlarini tubdan o‘zgartirdi. Raqamli texnologiyalar ta’lim, muloqot qilish va shaxsiy rivojlanish uchun keng imkoniyatlar yaratgan bo‘lsa-da, shaxsiy ma’lumotlar xavfsizligi, profiling, algoritmik diskriminatsiya va kiberxavflar bilan bog‘liq yangidan yangi tahdidlarni yuzaga keltirmoqda. “O‘zbekiston - 2030” strategiyasida inson qadri va bolalar manfaatlarini himoya qilish davlat siyosatining muhim yo‘nalishi sifatida belgilangan. Ushbu tezisda strategiyaning qonun ustuvorligi, boshqaruv samaradorligi hamda barqaror rivojlanish tamoyillari doirasida bolalarning raqamli makonda shaxsiy ma’lumotlarini himoya qilish borasidagi huquqiy islohotlar tahlil qilinadi. BMT Bosh Assambleyasi, GDPR, COPPA va Children’s Code kabi xalqaro me’yoriy-huquqiy hujjatlar bilan qiyosiy yondashuv orqali O‘zbekiston milliy qonunchiligini takomillashtirish imkoniyatlari o‘rganiladi. Sun’iy intellekt asosidagi xizmatlar va sharenting amaliyoti zamonaviy muammolar sifatida tahlil qilinib, raqamli suverenitetni mustahkamlash va bolalar huquqlarini samarali himoya qilishga qaratilgan takliflar ishlab chiqiladi.