INNOVATSION IQTISODIYOTNI SHAKKLANTIRISHNING NAZARIY ASOSLARI - Rajabov , Alibek (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Hozirgi global iqtisodiyotda innovatsion iqtisodiyotni shakllantirish mamlakatlarning barqaror rivojlanishi va raqobatbardoshligini ta’minlashning asosiy mexanizmi hisoblanadi. Ushbu maqola innovatsion iqtisodiyotning nazariy asoslarini Jozef Shumpeterning "kreativ yo’q qilish" nazariyasi, endogen o’sish modellari (Paul Romer) va evolyutsion iqtisodiyot (Nelson va Vinter) asosida tahlil qiladi. Sistemalik adabiyotlar sharhi (PRISMA protokoli bo’yicha) va bibliometrik tahlil (Scopus va Web of Science bazalaridan 2020-2025 yillardagi maqolalar) yordamida raqamli transformatsiya, barqaror innovatsiyalar va AI texnologiyalarining rolini o’rganadi