SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA AXBOROT MUHITINING GUMANITAR QADRIYATLARGA NISBATAN ASIMMETRIK MUNOSABATI - Davronov , Bahodir (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Tezisda sun’iy intellekt (SI) vositalari orqali shakllanayotgan zamonaviy axborot muhitining gumanitar qadriyatlarga nisbatan ko‘rsatayotgan asimmetrik munosabati konseptual va analitik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Axborot oqimlarining SI tomonidan tartibga solinishi, algoritmik filtrlash, kontentni tanlashda ustuvorliklar belgilanishi – insoniyat tamadduni shakllantirgan gumanitar qadriyatlarga (ma’naviyat, axloq, estetik did, insonparvarlik) bevosita ta’sir o‘tkazmoqda. Tadqiqotda axborot texnologiyalarining ideologik neytralligi haqidagi stereotiplar inkor qilinib, SI tomonidan boshqariladigan axborot muhiti qanday qilib inson qadriyatlariga qarshi yoki ularni deformatsiyalovchi mexanizmlarga aylanishi mumkinligi ko‘rsatib beriladi. Shu bilan birga, axborot muhitining gumanitar tafakkurga zid holda standartlashtirilishi, madaniy xilma-xillikni siqib chiqarishi va axborotda insoniylik tamoyillarining zaiflashuvi kabi asimmetrik jarayonlar tahlil qilinadi. Muallif SI asosidagi axborot tizimlarida gumanitar tamoyillarni integratsiyalash, raqamli etikani mustahkamlash va insoniyatning ijtimoiy-madaniy barqarorligini ta’minlash zaruratini asoslab beradi