ADABIY-ESTETIK QARASHDA TAFAKKUR VA TUYG‘UNING O‘RNI - Ro‘ziyev , Temur (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Mazkur tezisda adabiy-estetik qarashlar shakllanishida tafakkur (aql-idrok, mantiqiy tahlil) va tuyg‘u (ichki kechinma, hissiy sezgi) omillarining o‘zaro aloqasi va ahamiyati tahlil etiladi. Inson tafakkuri badiiy obrazlar orqali ifoda topgan fikrlar tizimini belgilasa, tuyg‘ular ushbu obrazlarni sezgirlik va estetik ifoda bilan boyitadi. Tadqiqotda adabiy ijodda tafakkur va tuyg‘u uyg‘unligi orqali estetik mazmun yaratilishi, bu jarayonda adibning ichki olami qanday aks etishi ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, tarixiy va zamonaviy adabiy namunalarda bu ikki unsur qanday nisbatda namoyon bo‘lishi tahlil qilinadi. Ishda estetik-falsafiy yondashuvlar, adabiy tahlil va psixologik metodlardan foydalanilgan. Tadqiqot natijalari adabiyotshunoslar, o‘qituvchilar va ijodkorlar uchun nazariy-amaliy ahamiyatga egadir