ZAMONAVIY INGLIZ SHE’RIYATIDA HAYVONLARNI TASVIRLASHNING O‘ZIGA XOSLIKLARI - Ayimbetova , Damekhan (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Mazkur maqolada zamonaviy ingliz she’riyatida hayvon obrazlarining (animalistik obrazlar) ifodalanish usullari tahlil etiladi. Asosiy e’tibor Ted Xyuz ijodiga qaratilib, uning “Hawk Roosting”, “Pike” va “The Jaguar” kabi mashhur she’rlari asosida hayvonlar orqali zo‘ravonlik, instinkt, erkinlik va inson psixikasiga oid mavzular qanday aks ettirilgani yoritiladi. Shuningdek, maqolada W.B. Yeats, D.H. Lawrence, Mary Oliver kabi boshqa zamonaviy inglizzabon shoirlarning asarlaridagi animalistik obrazlar bilan Xyuz ijodidagi yondashuvlar taqqoslanadi. Maqola davomida hayvonlar shunchaki biologik mavjudot emas, balki ramziy, shamanistik, metaforik va psixologik ma’nolarni anglatuvchi vosita sifatida tahlil qilinadi. Hayvoniy obrazlar inson tajribasi, instinkt, madaniyat va erkinlikning murakkab bog‘liqligini ochib beruvchi poetik uslub sifatida ko‘riladi.