UVOLSOYDA OLIB BORILGAN ARXEOLOGIK TADQIQOTLAR - Qulboyev, Nishonboy (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Ushbu tezis Molg‘uzar tog‘ tizmasining shimoliy yon bag‘rida joylashgan Uvolsoy hududida olib borilgan arxeologik tadqiqotlar natijalariga bag‘ishlangan. Asosiy e’tibor hududda olib borilgan qidiruv ishlari va yangi yodgorliklarni ro‘yxatga olish jarayoniga qaratildi. Tadqiqot davomida qadimgi manzilgohlar, qabristonlar hamda turli davrlarga oid moddiy madaniyat qoldiqlari aniqlanib, dastlabki tavsiflari berildi. Ushbu natijalar hududning tarixiy-geografik ahamiyatini aniqlashga, qadimiy aholi turmushi, xo‘jaligi va madaniyatini o‘rganishga muhim ilmiy asos yaratadi. Yangi yodgorliklarning qayd qilinishi Molg‘uzar tog‘ oldi hududining arxeologik xaritasini yanada boyitdi hamda keyingi kompleks tadqiqotlar uchun manba vazifasini bajaradi. Mazkur maqola natijalari kelgusida mintaqaning ijtimoiy-iqtisodiy va madaniy tarixini yanada chuqurroq tahlil qilishda hamda arxeologik merosni muhofaza qilishda muhim o‘rin tutadi.