Zn(II) NING 4-AMINOBENZOY KISLOTASI BILAN [Zn(H2O)2(SO4)2](C7H7NO2)2n KOMPLEKS BIRIKMASI SINTEZI - Narmanova , Feruza; Ibragimov , Aziz; Turayev , Xayit; Toirova , Gulshoda (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Ushbu maqolada 4-aminobenzoy kislotasi (p-ABA) va rux(II) sulfat asosida yangi koordinatsion polimer — Poly[catena-[diaqua-bis(μ₂-sulfato-O,O′)-bis(4-aminobenzoic acid)zinc(II)]] [Zn(H2O)2(SO4)2] (C7H7NO2)2 n — sintez qilinishi va uning kristall tuzilmasining rentgenostruktura tahlili natijalari keltirilgan. Kompleks monoklinik kristall tizimda (P2₁/c fazoviy guruhida) kristallangan bo‘lib, Zn(II) ionlari ikki suv molekulasi va ikki sulfat anioni bilan oktaedrik koordinatsion muhit hosil qilgan. Tuzilma ichida sulfat guruhlari μ₂-ko‘prikli koordinatsiya orqali Zn markazlarini zanjirsimon (catena) tarzda bog‘laydi, p-ABA molekulalari esa vodorod bog‘lari orqali supramolekulyar tarmoqni barqarorlashtiradi. Kristallografik ma’lumotlarga ko‘ra, birikma yuqori tartibli struktura va mustahkam koordinatsion panjaraga ega. Ushbu natijalar Zn(II)–p-ABA asosidagi polimer komplekslarning tuzilish barqarorligi va koordinatsion kimyodagi istiqbolli ahamiyatini tasdiqlaydi