HISOBLASH TIZIMLARI VIDEO TRAKTINING YON ELEKTROMAGNIT NURLANISHI ORQALI VIZUAL MA’LUMOTLARNI TIKLASHNING ASOSIY BOSQICHLARI - Foziljonov , Xojiakbar (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada hisoblash tizimlarining videotraktlaridan kelib chiqadigan yon elektromagnit nurlanish (YEN) kanallari orqali vizual axborotning sizib chiqishi muammosini ko‘rib chiqadi. Axborot xavfsizligini ta’minlash usullarini ishlab chiqish samaradorligi YEN orqali vizual ma’lumotlarni tutib olish va tiklash mexanizmlarini tushunish bilan bevosita bog‘liqligi ko‘rsatib berilgan. Axborotni tiklash jarayoni ko‘p bosqichli ekanligi qayd etilib, u YENni qabul qilish, takt va sinxronizatsiya signallarini tiklash, signalni filtrlash va chegaraviy qayta ishlash, ma’lumot bitlarini tiklash hamda signal/shovqin nisbatini oshirgan holda tasvirni qayta tiklash bosqichlarini o‘z ichiga oladi. Tiklash ketma-ketligini tahlil qilish asosida jarayonning asosiy bosqichi videotraktning takt signalini tiklash ekanligi aniqlangan, chunki boshqa barcha sinxronizatsiya signallari aynan shu signal asosida shakllantiriladi. YEN kanallari orqali axborot sizib chiqishidan himoya qilishning yangi usullari va vositalarini ishlab chiqishda ushbu bosqichni albatta hisobga olish zarurligi xulosa qilinadi.