KOMPYUTERLI KO‘RISH TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA IMO-ISHORA TILINI MATNGA O‘GIRISH TIZIMLARINI TADQIQ ETISH - Valixonov, Ilyosbek (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada eshitish va gapirishda nuqsoni bo‘lgan shaxslar muloqotini ta’minlovchi zamonaviy texnologiyalar, xususan, mashinali o‘rganish va sun’iy intellektga asoslangan interpretatsiya tizimlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda imo-ishora tilini matnga o‘girish (Sign-to-Text) va matnni imo-ishora tiliga o‘girish (Text-to-Sign) jarayonlarining texnik arxitekturasi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, 2020-2024 yillardagi so‘nggi tadqiqotlar natijalari, xususan, neyron tarmoqlarining (CNN, LSTM, RNN) aniqlik darajasi va MediaPipe kabi zamonaviy kutubxonalarning afzalliklari yoritilgan. Maqolada imo-ishora tilini aniqlashdagi muammolar va ularning yechimlari bo‘yicha real statistik ma’lumotlar hamda mobil ilovalar tahlili keltirilgan. "O‘zbekiston — 2030" strategiyasi doirasida bunday tizimlarni mahalliylashtirish istiqbollari muhokama qilingan.