INGLIZ VA O‘ZBEK INTERNET GAZETA SARLAVHALARIDA LEKSIK-SEMANTIK VA SINTAKTIK VOSITALAR ASOSIDA PRAGMATIK PRESUPPOZITSIYANING IFODALANISHI - Toshboyeva , Odinaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqola ingliz va o‘zbek internet gazetalaridagi sarlavhalarda pragmatik presuppozitsiyaning leksik-semantik va sintaktik vositalar orqali qanday ifodalanganini tahlil qiladi. Tadqiqot doirasida sarlavhalarning til va kontekst bilan bog‘liq xususiyatlari, ularning o‘quvchi ongida qanday implikatsiyalar hosil qilishi, shuningdek, turli lingvistik vositalar – leksik birliklar, frazeologik birikmalar, sintaktik strukturalar va intonatsion belgilar orqali presuppozitsiyaning shakllanishi o‘rganiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ingliz va o‘zbek gazetalarida sarlavhalar o‘zining kommunikativ funksiyasi bilan bir qatorda, o‘quvchini ma’lum kontekstga yo‘naltirish va muayyan bilimsal yoki hissiy reaktsiyani uyg‘otishda samarali vosita sifatida xizmat qiladi. Maqola natijalari media lingvistika va pragmatika sohalarida til vositalarining kommunikativ ahamiyatini chuqurroq tushunishga yordam beradi.