INGLIZ MAQOLLARINI TUSHUNISH: LEKSIK, STILISTIK, PSIXOLOGIK VA PRAGMATIK QIYINCHILIKLAR - Boyxanov , Shuxratjon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tadqiqot ingliz tilini chet tili sifatida o‘rganayotgan o‘zbek talabalarning ingliz maqollarini o‘rganish, tushunish va qo‘llash jarayonida duch keladigan qiyinchiliklarini tahlil qilindi. Paremiologiya nazariyasiga asoslangan holda, tadqiqot leksik, stilistik, madaniy, psixologik va pragmatik omillarning maqolalarni tushunishga ta’sirini o‘rganildi. Tadqiqotda sifat va miqdoriy metodlar qo‘llanilib, ilmiy adabiyotlar, lug‘atlar hamda O‘zbekiston oliy ta’lim muassasalarida foydalaniladigan darsliklar tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, maqollardagi so‘zlarning aksariyati CEFR A1–B2 darajalariga mansub va talabalar stilistik vositalar, madaniy bilimlar va to‘g‘ri tarjima yetishmasligi kabi ehtmoliy qiyinchiliklarga duch kelishi mumkinligi tahlil qilindi. Tadqiqot maqollarni o‘qitishda integrativ yondashuv zarurligi ta’kidlandi.