OLIY TAʼLIM MUASSASALARIDA BOʻLAJAK MUTAXASSISLARDA NUTQ MADANIYATINI RIVOJLANTIRISHNING INNOVATSION MODELLARI (IJTIMOIY-GUMANITAR YOʻNALISHDA) - Ubaydullaeva , Dilfuza (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Maqolada oliy taʼlim muassasalarida ijtimoiy-gumanitar yo‘nalishlarda tahsil olayotgan bo‘lajak mutaxassislarda nutq madaniyatini rivojlantirishning innovatsion modellari ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Taʼkidlanishicha, zamonaviy global kommunikatsiya sharoitida anʼanaviy nutq o‘rgatish usullari talabalar nutqiy kompetensiyasini to‘liq shakllantirishga yetarli emas. Shuning uchun maqolada interaktiv metodlar, raqamli kommunikatsiya vositalari, multimodal yondashuvlar, psixolingvistik omillar va kasbiy-kommunikativ kompetensiyalarni rivojlantiruvchi innovatsion o‘quv modellarining afzalliklari asoslab beriladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, innovatsion yondashuvlar talabalarning nutq ravonligi, mantiqiy izchillik, auditoriya bilan muloqot, emotsional boshqaruv va raqamli savodxonlik ko‘nikmalarini sezilarli darajada oshirishi aniqlangan.