TALABALARNING KONSEPTUAL FIKRLASHINI RIVOJLANTIRISHDA OLIY TA’LIMNING METODIK SHART-SHAROITLARI VA PEDAGOGIK IMKONIYATLARI - G‘ofurova, Barnoxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada oliy ta’lim jarayonida talabalarning konseptual fikrlashini rivojlantirishga xizmat qiluvchi metodik shart-sharoitlar va pedagogik imkoniyatlar ilmiy asoslanadi. Tadqiqotda konseptual fikrlashning mazmuni, kompetensiya sifatida shakllanish omillari hamda ta’lim jarayonini tashkil etishning metodik mexanizmlari tahlil qilinadi. Maqolada konseptual fikrlashni rivojlantirishda integrativ yondashuv, muammoli ta’lim, refleksiv faoliyat, loyihaviy o‘qitish, interfaol hamda vizual-metodik vositalarning amaliy samaradorligi yoritiladi. Shuningdek, diagnostik baholash, kompetensiyaviy yondashuv va o‘quv mazmunini konseptlar tizimi asosida strukturaviy tashkil etish talabaning analitik, modellashtiruvchi va ilmiy xulosalovchi fikrlash ko‘nikmalarini yuksaltirishdagi muhim omillar sifatida ko‘rsatib beriladi.