XALQARO TIJORAT ARBITRAJIDA SHARIAT OMILI - Xursanov, Shamsiddin (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Xalqaro darajadagi nizolarni hal etishning usullaridan biri bu arbitraj usulidir. Bu usulning eng muhim tomonlaridan biri bu nizolarni hal etishda qo’llaniladigan qonun-qoidalardir. Chunki, dunyodagi turli xalqlar turlicha qonunchilik tizmlariga ega shu sababli, har bir davlat tomonidan qabul qilinadigan qonun-qoida ishlab chiqish yoki hamma uchun bir xil qoidani belgilash jiddiy vazifalardan hisoblanadi. Ayni shu jarayon bilan bog’liq amaliyot arab davlatlarida qanday o’z aksini topganligi hamda bu davlatlar qonunchiligi Shariat qoidalariga asoslanganligi sababli, bu qoidalar bugungi zamonaviy arbitraj qoidalari bilan birga nizolarni hal etishda qanday ahamiyat kasb etayotganligini ko’rib chiqamiz.