TALABALAR MOBILLIGINI RIVOJLANTIRISHDA QO‘SHMA TA’LIMNING INSTITUTSIONAL BOSHQARUV MEXANIZMLARI (RIVOJLANGAN DAVLATLAR TAJRIBASI ASOSIDA) - Xabibullayev, Alimardon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur ilmiy tezisda globallashuv sharoitida oliy ta’lim tizimida talabalar mobilligini rivojlantirishda qo‘shma ta’lim dasturlarining o‘rni hamda ularni samarali tashkil etish va boshqarishning institutsional mexanizmlari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda qo‘shma ta’limning normativ-huquqiy asoslari, boshqaruv subyektlari o‘rtasidagi funksional hamkorlik, akademik tan olinishi, kredit transferi tizimlari, sifatni ta’minlash va monitoring mexanizmlarining talabalar mobilligi jarayonlariga ta’siri ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi. Rivojlangan davlatlar oliy ta’lim tizimlarida qo‘shma ta’limni boshqarishning institutsional modellari qiyosiy tahlil qilinib, ularning tashkiliy, boshqaruv va akademik xususiyatlari aniqlanadi. Shuningdek, qo‘shma ta’lim dasturlarining talabalar mobilligi ko‘rsatkichlarini oshirishdagi imkoniyatlari va cheklovlari aniqlanib, ularni bartaraf etishga qaratilgan boshqaruv yondashuvlari asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari milliy oliy ta’lim tizimida talabalar mobilligini rivojlantirish, xalqaro hamkorlikni mustahkamlash hamda qo‘shma ta’lim dasturlarini institutsional boshqarish mexanizmlarini takomillashtirish uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.