TA’LIM MENEJMENTIDA SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Xalberdiyev, Ziyodilla (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tezis ta’lim menejmenti tizimida sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalanishning pedagogik asoslarini ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qiladi. Unda ta’lim muassasalarida boshqaruv jarayonlarini samarali tashkil etish, katta hajmdagi ma’lumotlarni qayta ishlash va dalillarga asoslangan qarorlar qabul qilish imkoniyatlarini kengaytirishda sun’iy intellektning o‘rni yoritiladi. Sun’iy intellektga tayangan monitoring mexanizmlari orqali ta’lim sifati holatini aniqlash, talabalar o‘zlashtirish dinamikasini baholash hamda pedagog kadrlar faoliyatini obyektiv tahlil qilish yo‘llari asoslanadi. Shuningdek, maqolada raqamli-analitik boshqaruv modelining ustunliklari, uni joriy etishda tizimlilik, ilmiylik, shaffoflik va insonparvarlik tamoyillarining ahamiyati ochib beriladi. Texnologiyalarni tatbiq etish jarayonida yuzaga keladigan raqamli savodxonlik, axborot xavfsizligi va infratuzilma bilan bog‘liq muammolar ham tahlil qilinib, ularni bartaraf etish bo‘yicha pedagogik tavsiyalar ilgari suriladi. Natijalar ta’lim muassasalarida ma’lumotlarga asoslangan boshqaruvni rivojlantirish, resurslardan oqilona foydalanish va strategik rejalashtirishni takomillashtirishga xizmat qiladi. Mazkur yondashuv rahbarlar uchun ishonchli analitik vositalar yaratadi va ta’lim sifatini barqaror oshirishga yo‘naltiriladi. Tadqiqot natijalari ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga imkon beradi hamda boshqaruv samaradorligini oshiradi muntazam.