SANOAT KORXONALARINING MOLIYAVIY SAMARADORLIGINI BAHOLASHDA INTEGRAL INDEKSLARDAN FOYDALANISH - Obidova , Intizor (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tadqiqot sanoat korxonalarining moliyaviy samaradorligini baholashda integral indekslardan foydalanishning nazariy va metodologik asoslarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda korxonalar samaradorligini baholashda qo‘llaniladigan an’anaviy ko‘rsatkichlar tizimi tahlil qilinib, ularning cheklangan jihatlari aniqlandi. Shuningdek, bir nechta moliyaviy va iqtisodiy ko‘rsatkichlarni yagona indikatorga birlashtirish imkonini beruvchi integral indeks metodologiyasi taklif etildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, integral indekslardan foydalanish sanoat korxonalarining moliyaviy samaradorligini kompleks baholash, korxonalar o‘rtasidagi farqlarni aniqlash hamda strategik boshqaruv qarorlarini qabul qilishda muhim ahamiyatga ega. Ushbu yondashuv korxonalar samaradorligini hududiy va tarmoq kesimida taqqoslash imkonini ham yaratadi.