O’ZBEK VA INGLIZ TILIDA MILLIY-MADANIY LEKSIKA VA REALIYALARDAGI SOTSIOMADANIY KOMPONENTLARNING QIYOSIY TAHLILI - Burxonova , Gulmira (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek va ingliz tillaridagi milliy-madaniy leksika hamda realiyalarda aks etgan sotsiomadaniy komponentlarning qiyosiy tahlili amalga oshiriladi. Tadqiqot jarayonida har ikki tilga xos bo‘lgan realiyalar misolida ularning semantik, lingvomadaniy va pragmatik xususiyatlari yoritiladi. Shuningdek, realiyalarning tarjima jarayonidagi muammolari va ularni adekvat ifodalash usullari ham ko‘rib chiqiladi. Natijada, o‘zbek va ingliz tillaridagi milliy-madaniy birliklarning o‘xshash va farqli jihatlari aniqlanadi hamda ularning til va madaniyat o‘rtasidagi bog‘liqlikni aks ettirishdagi ahamiyati ochib beriladi.