KO‘P TILLI PARALLEL KORPUS ARXITEKTURASI VA GAPLARNI AVTOMATIK MOSLASHTIRISH ALGORITMI - Mullaboev, Omonboy; Bo’riyev, Yusufjon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada ko‘p tilli parallel korpuslarni yaratish, saqlash va ulardan samarali foydalanishga mo‘ljallangan moslashuvchan arxitektura hamda gaplarni avtomatik moslashtirish algoritmi taklif etiladi. Taklif etilgan arxitektura asar, gap va so‘z sathlaridan iborat uch bosqichli ierarxik model asosida qurilgan. Parallel gaplarni aniqlash uchun uzunlik o‘xshashligi, tartib yaqinligi va mazmuniy o‘xshashlik mezonlariga asoslangan gibrid algoritm ishlab chiqildi.