O’ZBEK VA INGLIZ TILLARIDAGI NUTQDA KINETIK BELGILAR VA EMOSITSIONAL KONTSEPTUALIZATSIYA - Azimova, Anisa (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Bu tezisda kinetik belgilar o‘zbek va ingliz nutqlarida emotsional kontseptualizatsiyaning og‘zaki ko‘rsatkichlari sifatida ko‘rib chiqiladi. Tahlil qoshlarning harakatlanishi, barmoqlarning tarangligi, qo’llarning holati, tanani tortib olish, elkaning holati va nafas bilan bog’liq reaktsiyalarga qaratilgan bo’lib, ular orqali shubha, xavotir, ikkilanish, tirnash xususiyati va hissiy masofa ifodalanadi. Nazariy asos kognitiv tilshunoslikni, mujassamlangan idrok va imo-ishoralarni o’z ichiga oladi, ular ma’noni jismoniy tajriba va affektiv talqin bilan bog’liq deb hisoblaydi (Cienki, 2022; Kelly va Ngo Tran, 2023; Garello va boshq., 2024). Tadqiqotda sifat, kontekstual va qiyosiy usullar qo’llaniladi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, o’zbek nutqida cheklangan jismoniy xatti-harakatlar ijtimoiy tartibga solinadigan hissiyot bilan bog’lanadi, ingliz tilidagi nutqda esa shaxsiy munosabat, psixologik chegara va o’z-o’zini nazorat qilish belgilari sifatida kinetik belgilar ko’proq namoyon bo’ladi. Tadqiqot og’zaki shakldagi noverbal ma’noni tahlil qilishga hissa qo’shadi va madaniyatlararo muloqot va tarjimashunoslik uchun foydali bo’lishi mumkin.