DEONTOLOGIYA TUSHUNCHASI VA UNING PEDAGOGIK MOHIYATI - Omonova, Muxlisa (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada deontologiya tushunchasining mazmuni, uning falsafiy va pedagogik asoslari hamda ta’lim tizimidagi o‘rni tahlil qilinadi. Deontologiya kasbiy burch, axloqiy me’yorlar va mas’uliyat tushunchalariga asoslangan holda shaxsning kasbiy faoliyatidagi xulq-atvorini tartibga soluvchi muhim nazariy yo‘nalish sifatida talqin etiladi. Pedagogik faoliyatda deontologiya o‘qituvchining kasbiy etikasi, insonparvarlik qadriyatlari, o‘quvchilarga nisbatan hurmat va adolatli munosabatini shakllantirishda asosiy omillardan biri hisoblanadi. Maqolada deontologiyaning pedagogik mohiyati, uning empatiya, kommunikativ madaniyat va kasbiy mas’uliyat bilan uzviy bog‘liqligi ochib berilgan. Shuningdek, bo‘lajak pedagoglarda deontologik madaniyatni shakllantirishning metodik asoslari hamda ta’lim jarayonida qo‘llash imkoniyatlari asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari deontologik yondashuv pedagog shaxsining kasbiy va axloqiy kamolotini ta’minlovchi muhim pedagogik vosita ekanligini ko‘rsatadi.