KIBERJINOYATLARNI TERGOV QILISHDA RAQAMLI DALILLARNI AUTENTIFIKATSIYA QILISHNING HUQUQIY MUAMMOLARI - Xushboqov , Himoyiddin (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada kiberjinoyatlarni tergov qilish jarayonida raqamli dalillarni autentifikatsiya qilishning huquqiy va kriminalistik muammolari qiyosiy-huquqiy tahlil asosida o‘rganiladi. Tadqiqotda AQSH dalillar huquqidagi Federal Rules of Evidence qoidalari, Daubert va Frye standartlari, Yevropa elektron dalillar modeli, Budapesht konvensiyasining protsessual yondashuvi hamda O‘zbekiston milliy amaliyoti o‘zaro solishtiriladi. Maqolada autentifikatsiya raqamli dalilning manbasi, yaxlitligi, o‘zgarmaganligi va jinoyat hodisasi bilan aloqadorligini tasdiqlovchi davomli protsessual-texnik jarayon sifatida talqin qilinadi. Raqamli dalillarning oson manipulyatsiyaga uchrashi, RAM kabi vaqtinchalik ma’lumotlarni asl nusxa bilan solishtirish qiyinligi, texnik vositalar xatosi va shaxsga bog‘lashdagi murakkabliklar tahlil qilinadi. Yakunda O‘zbekiston amaliyoti uchun raqamli dalillarni autentifikatsiya qilish bo‘yicha yagona metodik standart, hash, forensic imaging va chain of custody mexanizmlarini mustahkamlash zarurligi asoslanadi.