PSIXOLINGVISTIKA VA KOGNITIV TILSHUNOSLIKDA “MENTAL LEKSIKON” TUSHUNCHASINING TALQINI - Sharifjonova, Kamola (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy tilshunoslikning eng dolzarb yo‘nalishlaridan hisoblangan psixolingvistika va kognitiv tilshunoslik doirasida “mental leksikon” tushunchasining tabiati, tuzilishi va ishlash mexanizmlari tadqiq etiladi. Maqolada so‘zlarning xotirada qay tarzda saqlanishi, kognitiv bog‘lanishlar tizimi hamda nutqni idrok etish va shakllantirish jarayonida mental leksikonning roli tahlil qilingan. Shuningdek, an’anaviy lug‘atlar va inson miyasidagi virtual lug‘at oʻrtasidagi tub farqlar yoritib berilgan. Mental leksikonni o‘rgangan olimlarning ilmiy ishlari mohiyati yoritilgan.