RAQAMLI TA’LIM MUHITIDA BO‘LAJAK CHET TILI O‘QITUVCHILARINING TANQIDIY FIKRLASH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHNING NAZARIY VA METODOLOGIK ASOSLARI - Ismoiljonov, Shuxratjon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada raqamli ta’lim muhitida bo‘lajak chet tili o‘qituvchilari uchun muhim kasbiy kompetensiya sifatida tanqidiy fikrlashning konseptual, falsafiy, psixologik va pedagogik asoslari tadqiq etiladi. Sharq mutafakkirlari merosi, G‘arb falsafiy tafakkuri hamda zamonaviy kognitiv nazariyalarga tayangan holda tadqiqotda pedagog kadrlar tayyorlash jarayonida tanqidiy fikrlashni konseptuallashtirishning kompleks nazariy modeli ishlab chiqilgan. Maqolada ta’limning jadal raqamlashtirilishi tanqidiy fikrlash tushunchasini kengroq talqin etishni talab qilishi asoslab beriladi. Bunda tanqidiy fikrlash nafaqat umumiy kognitiv qobiliyatlarni, balki raqamli va lingvomadaniy axborotni tanqidiy baholash, pedagogik refleksiya, kasbiy faoliyatga oid qarorlarni mustaqil va ongli ravishda qabul qilish hamda mas’uliyatli o‘qituvchilik amaliyotini ham qamrab oladi. Tanqidiy fikrlashga oid o‘n beshta nufuzli ta’rifning qiyosiy tahlili asosida uning to‘rtta asosiy konseptual yondashuvi aniqlangan: ko‘nikmaga yo‘naltirilgan, moyillikka yo‘naltirilgan, kompetensiyaga yo‘naltirilgan hamda integrativ-raqamli yondashuvlar. Mazkur tahlil natijalariga tayangan holda O‘zbekistonning rivojlanib borayotgan raqamli ta’lim tizimi sharoitida bo‘lajak chet tili o‘qituvchilarining kasbiy ehtiyojlarini hisobga oluvchi mualliflikdagi integrativ ta’rif taklif etiladi.