TURLI YOSH KONTINGENTLARIDA RIVOJLANGAN SEREBROVASKULAR KASALLIKLARDA BUYRAKLARNI MORFOMETRIK KO’RSATKICHLARI - Abdullaev , Nodirbek (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Tserebrovaskulyar kasalliklarda buyraklarni yoshga doir patomorfologik o‘zgarishlarni multipleksli morfometrik ko‘rsatkichlar asosida tahlili shuni ko‘rsatadiki, TVK da buyraklarni yoshga doir degradatsiyasini morfometrik ko‘rsatkichlarida asosiy jihatlar, katta yoshli 60-74 va keksa yoshdagi 75-90 yoshli bemorlarda tserebrovaskulyar kasalliklardan keyin buyrakni parenximasida involyutiv o‘zgarishlar, nefroskleroz tufayli funksional faoliyatini yo‘qotganligini isbotlaydi. Bu esa, TVK da rivojlangan ishemik insultlarda katta yoshli va keksa yoshlilarda buyraklarni filtratsion ko‘rsatkichlari kritik darajada pasayishi (soatiga 30ml/1dan pasayishi) ni isbotlaydi.