SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA YARATILGAN INTERNET-MEMLARNING LINGVOPRAGMATIK XUSUSIYATLARI (O’ZBEK VA INGLIZ TILLARI MATERIALI ASOSIDA) - Muxtorova , Raximaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada generativ sun’iy intellekt vositalari yordamida yaratilgan internet-memlarning lingvopragmatik tabiati o’zbek va ingliz tillari materiali asosida qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy e’tibori memning polikodli matn sifatidagi kommunikativ niyat va implikatura mexanizmlariga qaratilgan. Muallif sun’iy intellekt matn muallifligini insonga hamda modelga taqsimlashi natijasida yuzaga keladigan «niyat bo’shlig’i»ni ajratib ko’rsatadi va ushbu bo’shliq ingliz hamda o’zbek tillarida turlicha to’ldirilishini isbotlaydi. Ingliz tilida modellar tayyor mem qoliplarini konvensional tarzda takrorlasa, o’zbek tilida hazil ko’pincha modelning tarjima va uslub xatolaridan «tasodifan» yuzaga keladi. Shuningdek, kod almashinuvi, pretsedent hodisalar, presuppozitsiya va milliy hazil an’anasi (askiya) memning pragmatik talqiniga qanday ta’sir etishi ochib beriladi. Xulosalar qiyosiy pragmatika hamda kompyuter tilshunosligi kesishmasidagi yangi yo’nalish uchun nazariy asos yaratadi.