PRESUPPOZITSIYA TURLARI VA ULARNING LINGVISTIK XUSUSIYATLARI - Jonridova , Sanobar (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tezisda presuppozitsiya hodisasining lingvistik tabiati, uning turlari, semantik-pragmatik xususiyatlari tahlil qilinadi. Presuppozitsiya nutqda bevosita ifodalanmagan, ammo so‘zlovchi va tinglovchi tomonidan oldindan qabul qilinadigan yashirin axborot sifatida talqin qilinib, uning zamonaviy tilshunoslikdagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, nutqning implitsit qatlamini shakllantirishdagi roli, uning kontekst, fon bilimi va kommunikativ vaziyat bilan bog‘liqligi ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari presuppozitsiya hodisasini chuqurroq anglash va nutq jarayonida qo‘llash imkoniyatlarini kengaytirishga xizmat qiladi.