MAQSADGA YO’NALTIRILGAN TA’LIM VA ICHKI MOTIVATSIYA - Abduxalilova , Moxinur (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada maqsadga yo’naltirilgan o’rganishning talabalar orasida ingliz tilidagi muvaffaqiyatga ta’siri o’rganiladi. Maqsadga yo’naltirilgan o’rganish - bu o’quvchilar ingliz tilini o’rganish jarayonini mazmunli shaxsiy, akademik yoki professional maqsadlar bilan bog’laydigan yondashuv. Tadqiqotda aniq maqsadga ega bo’lish talabalarga motivatsiyani oshirishga, o’rganishda izchillikni saqlashga va til o’rganish jarayonida qiyinchiliklarni yengishga yordam berishi ta’kidlangan. Shuningdek, bu yo’nalishni kuchliroq his qiladi va talabalarni o’z ko’nikmalarini oshirishga ko’proq e’tibor qaratadi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, maqsadga yo’naltirilgan o’rganish o’quvchilarning ichki motivatsiyasi, o’quvchining avtonomiyasi va o’zini o’zi boshqarishga ijobiy ta’sir ko’rsatadi. Nima uchun ingliz tilini o’rganayotganini tushungan talabalar o’z o’rganishlari uchun mas’uliyatni o’z zimmalariga olishlari, aniq maqsadlar qo’yishlari va sinfdan tashqarida tilni mashq qilish imkoniyatlarini faol ravishda izlashlari ehtimoli ko’proq. Ushbu yondashuv, shuningdek, tilni o’rganishda uzoq muddatli ishtirok va qat’iyatni yaxshilaydi. Maqolada maqsadga yo’naltirilgan o’rganish ingliz tilidagi muvaffaqiyatni oshirishda samarali omil ekanligi va ingliz tili ta’limida an’anaviy o’qitish usullari bilan bir qatorda qo’llab-quvvatlovchi yondashuv sifatida ishlatilishi mumkinligi haqida xulosa qilinadi.