INFEKSION KASALLIKLARDAN SO’NG QON DONORLARIDA MINERAL VA VITAMINLAR ALMASHINUVINI TADQIQ QILISH - Jo’rabayev , Mahsudjon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Barchaga ma’lumki dunyo mamlakatlari kundan – kunga rivojlanib taraqqiy etib borayotga bir vaqtda infeksion kasalliklarning rivojlanishi va tarqalishi ham o’sishda davom etmoqda. Viruslar atrof muxitga moslashuvchan yangi chidamli avlodlarini chiqarib, turli yo’llar bilan havo, suv, tuproq, oziq ovqat va boshqa kundalik extiyoj vositalari yordamida inson organizmiga kirib o’z xususiyatlarini namoyon qilib bormoqda. Bu esa qon xavfsizligini oldini olish uchun ko’rilayotgan chora tadbirlarni yanada kuchaytirishni talab etmoqda.