SUDYALAR HUQUQIY ONGI SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISHIGA TAʼSIR QILUVCHI OBʼEKTIV VA SUBʼEKTIV OMILLAR - Nishanov , Sanjar (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Maqola sudyalar kasbiy huquqiy ongi shakllanishi va rivojlanishiga taʼsir qiluvchi obʼektiv va subʼektiv omillarni tahlil qiladi. Obʼektiv omillar qatorida qonunchilik bazasi, sud tizimining institutsional tarkibi va ijtimoiy-iqtisodiy muhit oʼrin olgan. Subʼektiv omillar esa sudyalarning taʼlim darajasi, shaxsiy axloqiy qadriyatlari, kasbiy malakasi va psixologik xususiyatlarini oʼz ichiga oladi. Maqolada xorijiy huquqshunos olimlarning, xususan Ronald Dvorkin, H.Xart, Lon Fuller va Jerom Frankning huquqiy ong va sudya faoliyatiga oid nazariy qarashlari asosida polemik muhokama olib boriladi. Tahlil natijasida sudyalarning huquqiy ongini mustahkamlashda taʼlim tizimini takomillashtirish, sud mustaqilligini taʼminlash va axloqiy-etik normalarni kuchaytirish muhim ekanligi taʼkidlanadi.