INTERNET QARAMLIGI VA SHAXSNING IJTIMOIY MOSLASHUVIGA TA’SIR QILUVCHI OMILLAR ZAMONAVIY MAUGLI SINDROMI KONTEKSTIDA - Polvanov , Rasulbek (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Ushbu tezis zamonaviy jamiyatda tobora kuchayib borayotgan internet qaramligining shaxsning ijtimoiy moslashuvi jarayoniga ko‘rsatadigan salbiy ta’sirlarini, ayniqsa, “Zamonaviy Maugli sindromi” fenomeni kontekstida tahlil qilishga bag‘ishlangan. Raqamli texnologiyalar tez sur’atlarda rivojlanayotgan hozirgi davrda yosh avlodning katta qismi ijtimoiy tarmoqlar, onlayn o‘yinlar va virtual muloqot vositalariga haddan tashqari bog‘lanib qolmoqda. Bu esa shaxsning real ijtimoiy muhitga moslashish qobiliyatini izdan chiqaradi, emotsional beqarorlik, empatiya yetishmovchiligi, real ijtimoiy aloqalardan chekinish va psixologik izolyatsiyaga olib keladi. Ushbu tezisda zamonaviy Maugli sindromining psixologik-madaniy ildizlari, uning klinik belgilari, ijtimoiy moslashuvda yuzaga keladigan buzilishlar, hamda bu holatlarning jamiyatdagi ijtimoiy-psixologik muvozanatga ta’siri tizimli ravishda yoritiladi. Shuningdek, tezisda internet qaramligining shakllanish bosqichlari, yoshlar ongida identitet buzilishlari, individual va guruhiy darajadagi moslashuv mexanizmlari psixologik nazariyalar asosida chuqur tahlil qilinadi. Tezis yakunida bu muammoning oldini olish va uni bartaraf etishga yo‘naltirilgan psixologik va pedagogik chora-tadbirlar, profilaktika strategiyalari hamda reabilitatsion yondashuvlar muhim nazariy-amaliy asosda tavsiya qilinadi. Mazkur tadqiqot, ayniqsa, zamonaviy psixologiya, ta’lim va sotsiologiya sohalarida faoliyat yuritayotgan mutaxassislar uchun dolzarb ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.