AYOLLAR YENGIL KOSTYUMI UCHUN 100% PAXTA TOLASIDAN YARATILGAN NAQSHLI TO’QIMA TUZILMASINI ISHLAB CHIQISH - Xaydarova, Mashxura; Valiyev, Gulam (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Ushbu maqolada ayollar yengil kostyumi uchun 100%paxtadan tayyorlangan yangi naqshli to’qima turini yaratish masalasi yoritilgan.Tadqiqotda tanda o’rilishida 25/2teks, arqoq bo’yicha esa 37/1teks iplar tanlanib,to’qimaning mustahkamlik, gigienik, hamda estetik hususiyatlari baholandi. Paxta tolalaridan foydalanish matoga yuqori gigroskopiklik, havo o’tkazuvchanlik va ekologik havfsizlik kabi afzalliklarni beradi.Naqshli to’qima tuzilishi esa mahsulotning dekorativlik darajasini oshirib, ayollar kostyumlarida zamonaviy dizayn yechimlarini qo’llash imkonini yaratadi.Olib borilgan tadqiqot natijalari yangi turdagi naqshli paxta tolali matolarni ishlab chiqish texnologiyasini takomillashtirish hamda ayollar kiyimlarida qo’llash imkonini yaratadi.