ORGANIZMDAGI OKSIDLANISH STRESS HOLATIDA POLIFENOLLARNING ROLI - Xoshimov, Nozimjon; Kosimova , Zuxra (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Oksidlanish stressi - bu organizmda ortiqcha, xavfli miqdorda erkin radikallar mavjud bo'lgan holat. Odatda, bu molekulalar antioksidantlar deb nomlanuvchi maxsus birikmalar sinfi tomonidan neytrallanadi. Biroq, agar antioksidant konsentratsiyalari yetarli bo'lmasa yoki erkin radikal jarayonlar haddan tashqari rag'batlantirilsa, muvozanatsizlik yuzaga keladi, oksidlanish reaksiyalariga moyillik paydo bo'ladi, bu oksidlanish stressi deb ataladigan hujayralarga zarar yetkazuvchi omil hisoblanadi. Ko'p miqdorda qayta ishlangan oziq-ovqat mahsulotlarini iste'mol qilish, jismoniy faollikning sustligi va makro va mikroelementlarning ozuqaviy yetishmasligi oksidlovchi stressning sabablari bo'lib, bu esa inson tanasida yallig'lanish reaksiyalarini qo'zg'atadi.Organizmda oksidativ  stressdan himoyalovchi asosiy vositalar bu antioksidatlar hisoblanadi.Polifenollar  ham xuddi shunday antioksidantlar qatorigakiritish mumkin. Polifenollar tanani ultrabinafsha nurlanishi va patogenlardan himoya qilishda rol o'ynaydigan ikkilamchi o'simlik metabolitlaridir.