O‘ZBEKISTONNING SHARQIY MINTAQASIDA (NAMANGAN) YASHOVCHI 7–16 YOSHLI BOLALAR VA O‘SMIRLARDA KO‘RISH CHAQRILGAN POTENSIALLARINING YOSHGA XOS NORMATIV KO‘RSATKICHLARI - Shertoyeva , Risliqoy; Mavlanova , Sadbarxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekistonning sharqiy mintaqasida, xususan Namangan viloyatida yashovchi 7–16 yoshli bolalar va o‘smirlarda ko‘rish chaqirilgan potensiallarining (VEP) yoshga xos normativ ko‘rsatkichlari o‘rganildi. Tadqiqotda 352 nafar sog‘lom bola ishtirok etdi. VEP komponentlari (P50, N75, P100, N145 va P200) latentsiya va amplituda ko‘rsatkichlari tahlil qilindi. Natijalar yosh ortishi bilan P100, N145 va P200 komponentlarining latentsiyasi qisqarishini ko‘rsatdi. Olingan ma’lumotlar bolalar nevrologiyasi va oftalmologiyasida erta diagnostika uchun muhim ahamiyatga ega.