POLIAMID VA TEMIR OKSIDI NANOPARTIKULLARI ASOSIDAGI KOMPOZITSIYANING TUZILISHI VA STRUKTURAVIY TARKIBI - Qurbonov , Mahmudjon; Qo'chqorov , Xoshimjon; Umarov , Abdusalom (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu tadqiqot poliamid asosidagi kompozitlarning temir oksidi nanopartikullari bilan mustahkamlanishi jarayonida yuzaga keladigan struktural va fizik-kimyoviy o'zgarishlarni o'rganadi. Maqsad - mexanik muhandislik ilovalari uchun ilg'or materiallar ishlab chiqishdir. Poliamid-52 (PA-52) polymer matritsa sifatida tanlandi, chunki u an'anaviy metallarga nisbatan quvvat, tribologik ishlash va past zichlik kabi afzalliklarni taqdim etadi. Biroq, PA-52 nam muhitda mexanik xususiyatlarning kamayishi va cheklangan o'lchov barqarorligi bilan bog'liq muammolarni ko'rsatadi, bu esa funksional to'ldiruvchilar orqali modifikatsiyani talab qiladi. Ishlash xususiyatlarini yaxshilash maqsadida temir oksidi (FeO) nanopartikullari polymer matritsaga nazorat ostida tarqatish texnikalari yordamida kiritildi. PA-52 va PA-52/FeO kompozitlarining elementar tarkibini aniqlash uchun rentgen floresans (XRF) tahlili o'tkazildi. Natijalar, modifikatsiyalangan kompozitning individual xususiyatlarini ko'rsatib, turli nisbatlarda temir, magniy, marganets, germaniy, rux va iz elementlarini o'z ichiga olgan metall va metall bo'lmagan oksidlarning mavjudligini tasdiqladi. Qo'shimcha struktural identifikatsiya rentgen faza tahlili (XRD) yordamida amalga oshirildi. Taqqoslash diffraktsiya spektrlari PA-52 va FeO nanopartikullari bilan PA-52 uchun aniq interplanar masofalar va intensivlik nisbati ko'rsatdi, bu esa kristallik va strukturaviy hosil bo'lishda sezilarli o'zgarishlarni ochib berdi. FeO ni kiritish polymer matritsaning supramolekulyar tashkilotini o'zgartirdi, diffraktsiya cho'qqilarini kuchaytirdi va struktural tartibni modifikatsiya qildi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, FeO nanopartikullari poliamid kompozitlarining struktural xususiyatlarini yaxshilashda faol rol o'ynaydi, bu esa ularni yuqori talabga ega mexanik tizimlarda foydalanishga mos qiladi. Tadqiqot muhandislik sanoati uchun kutilgan va yaxshilangan ishlash xususiyatlariga ega yangi avlod polymer kompozitlarini ishlab chiqish uchun ilmiy asosni taqdim etadi.