INGLIZ VA OʻZBEK OMMAVIY AXBOROT VOSITALARIDA AXBOROT UZATISHNING MULTIMODAL STRATEGIYALARI VA KOGNITIV MEXANIZMLARI - Aminov , Farrux (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu tadqiqot ingliz va o‘zbek media diskursida axborot uzatishning asosida yotgan multimodal strategiyalar va kognitiv mexanizmlarni o‘rganadi. Tadqiqot Instagram platformasiga qaratilgan bo‘lib, unda lingvistik va vizual semiotik resurslar o‘zaro uyg‘unlashadi. Multimodal diskurs tahlili (Kress & van Leeuwen, 2001; O‘Halloran, 2008) hamda Kognitiv lingvistika (Lakoff, Langacker, Fauconnier) nazariyalariga tayangan holda, mazmun qanday qilib og‘zaki, vizual va kontekstual turlar o‘zaro ta’siri orqali shakllanishi o‘rganiladi. Tahlil ingliz va o‘zbek media diskursini ifodalovchi Instagram postlarining qiyosiy tadqiqotiga asoslanadi va turli madaniy hamda kognitiv yo‘nalishlar xabarni shakllantirish va talqin qilishga qanday ta’sir ko‘rsatishini yoritadi. Multimodal va kognitiv tendensiyalarni qiyosiy tahlil qilish orqali ushbu tadqiqot raqamli kommunikatsiya amaliyotlari axborotni idrok etish, qayta ishlash va tarqatishning madaniyatga xos usullarini qanday aks ettirishini kengroq anglashga hissa qo‘shadi.