INGLIZ VA O‘ZBEK NASRIDA RASMIY MAKTUBLARNING QIYOSIY TAHLILI - Narzulloyeva , Maftuna (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek nasrida rasmiy maktublarning badiiy, ijtimoiy va mafkuraviy funksiyalari qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda rasmiy yozishmalar faqatgina ma’muriy hujjatlar emas, balki adabiy matnda hokimiyat va shaxs o‘rtasidagi munosabatlarni ochib beruvchi muhim narrativ vosita ekanligi asoslanadi. Ingliz nasrida rasmiy maktublar ko‘pincha byurokratik tizimni tanqid qilish, individual huquqlar va shaxsiy qarshilikni ifodalash vositasi sifatida namoyon bo‘lsa, o‘zbek nasrida ular tarixiy va siyosiy sharoit ta’sirida shakllangan mafkuraviy bosim hamda kollektiv tajribani aks ettiradi. Maqolada Charles Dickens, Jane Austen, Abdulla Qodiriy va Odil Yoqubov asarlari misolida rasmiy maktublarning personaj taqdiri va syujet rivojiga ta’siri yoritiladi. Tadqiqot natijalari rasmiy maktublarning epistolyar uslubdagi ahamiyatini qayta baholashga xizmat qiladi.