CHARLZ DIKKENSNING “OLIVER TVIST” ASARIDA IJTIMOIY ADOLATSIZLIK VA AXLOQIY QADRIYATLAR - Ergashev , Nodirbek (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada Charlz Dikensning “Oliver Twist” romanida ijtimoiy adolatsizlik va axloqiy qadriyatlar muammosi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda XIX asr ingliz jamiyatidagi kambag‘allik, yetim bolalar taqdiri, ijtimoiy tengsizlik va davlat muassasalarining befarqligi badiiy vositalar orqali yoritilgan. Tadqiqotda yozuvchining ijtimoiy adolatsizlikni tanqid qilish usullari, shuningdek, insonparvarlik, mehr-shafqat va axloqiy poklik g‘oyalarining ifodasi ko‘rib chiqiladi. Oliver obrazi orqali bolalar masalasiga alohida e’tibor qaratilib, jamiyatning axloqiy mas’uliyati ochib beriladi. Maqola natijalari shuni ko‘rsatadiki, “Oliver Twist” romani nafaqat o‘z davrining ijtimoiy muammolarini aks ettirgan, balki zamonaviy jamiyat uchun ham muhim axloqiy xulosalarni taqdim etadi.