ESL YOZISHDA DIALOGIK PEDAGOGIKA: SOKRATIK SEMINARLARNING ROLI - Tillayeva , Nilufar (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu tadqiqotda Sokratik seminarlarning ESL yozish darslariga talabalarning yozish ko'nikmalarini oshirishga pedagogik yondashuv sifatida integratsiyalashuvi o'rganiladi. ESL o'rganuvchilari ko'pincha aniq g'oyalarni shakllantirishda, argumentlarni mantiqiy ravishda tashkil qilishda, aniqlik va so'z boyligidan to'g'ri foydalanishda qiyinchiliklarga duch kelishadi. Ushbu qiyinchiliklarni hal qilish uchun tadqiqotda Sokratik seminarlar yozishni rivojlantirishni qo'llab-quvvatlash uchun tanqidiy fikrlash va hamkorlikdagi munozarani qanday rivojlantirishi o'rganiladi. Aralash usullar dizaynidan foydalangan holda, tadqiqotda ingliz tilini o'rtacha darajada biladigan 25 nafar universitet birinchi kurs talabalari ishtirok etdi. Yozishda keng tarqalgan qiyinchiliklarni aniqlash uchun yarim tuzilgan suhbatlar o'tkazildi va talabalarning insholari izchillik, uyg'unlik, vazifalarni bajarish va til aniqligiga qaratilgan analitik rubrikalar yordamida baholandi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, Sokratik seminarlarda ishtirok etish talabalarning g'oyalarni rivojlantirish, qo'llab-quvvatlovchi tafsilotlarni birlashtirish va yozuvlarida mantiqiy tartibni saqlash qobiliyatiga ijobiy ta'sir ko'rsatadi. Tengdoshlarni baholash tadbirlari aniqlik va ravshanlikni oshirishga qo'shimcha hissa qo'shdi. Vaqt cheklovlari va sinflar soni kabi amaliy qiyinchiliklar saqlanib qolsa-da, natijalar Sokratik seminarlar ESL yozishni yaxshilash va tanqidiy fikrlash va hamkorlikdagi muloqot ko'nikmalarini rivojlantirish uchun samarali o'quv strategiyasini ifodalaydi, degan xulosaga kelish mumkin.