BOSHLANGʻICH TAʼLIMDA OʻQUVCHILARNING OʻQILGAN MATNNI TUSHUNISH KOʻNIKMALARINI SHAKLLANTIRISHDA METAKOGNITIV OʻQITISH USULLARINING SAMARADORLIGI - Shamsiddinova, Durdona (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Boshlang‘ich ta’lim bosqichida o‘quvchilarning o‘qilgan matnni tushunish ko‘nikmalarini shakllantirish jarayonida metakognitiv o‘qitish usullarining samaradorligini chuqur tahlil qilish, ta’lim samaradorligi hamda natijadorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Mazkur yo‘nalishda olib borilayotgan ilmiy-metodik tadqiqotlar shuni ko‘rsatmoqdaki, o‘quvchining o‘qilgan matnni idrok etish, yodda saqlash, undagi asosiy g‘oyani ajratish, ma’lumotlarni umumlashtira olish hamda ularni tahlil qila olish kabi kompetensiyalari aynan metakognitiv yondashuvga asoslangan ta’lim jarayonida yanada rivojlanadi.