KRIPTOAKIVLAR ANONIMLIK XUSUSIYATINING HUQUQIY TABIATI: NAZARIY VA DOKTRINALI YONDASHUVLAR - Abdullayeva , Sabohat (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqola kriptoaktivlar anonimlik xususiyatining huquqiy tabiatini nazariy va doktrinali jihatdan tahlil qiladi. Blokcheyn texnologiyasiga asoslangan kriptoaktivlar, jumladan, Bitcoin va Ethereum ko'pincha to'liq anonim emas, balki psevdoanonimligi bilan farqlanadi: tranzaksiyalar ochiq ro'yxatda aks etsa-da, shaxs identifikatsiyasi bevosita ko'rinmaydi. Tadqiqotda anonimlik va maxfiylik tushunchalari farqlangan, mulk huquqi doktrinasi nuqtai nazaridan kriptoaktivlar ustidan huquqiy da'vo qilish muammolari ko'rib chiqilgan. Xalqaro hukuqiy tartibga solish, xususan FATF 15-Tavsiyasi, MiCA va UNIDROIT tamoyillarida anonimlikka bo'lgan huquqiy yondashuv tahlil qilingan. Xulosa sifatida kriptoaktivlar anonimligining xususiyati huquqiy tartibga solish va pul yuvishga qarshi kurash o'rtasida muvozanatni taqozo etishi asoslanadi