TURKIY TILLARDA YUZ IFODASI VA ULARNING O‘XSHASHLIK VA FARQLI JIHATLARI - Tursunova, Farangiz (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada turkiy tillarda yuz ifodasining lingvistik ifodalanishi, uning o‘xshash va farqli jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda o‘zbek, turk, qozoq, qirg‘iz va tatar tillarida mimikani ifodalovchi leksik birliklar, frazeologizmlar hamda metaforalar qiyosiy jihatdan o‘rganilgan. Maqolada asosiy emotsiyalarni ifodalovchi so‘zlarning umumiy turkiy ildizga ega ekanligi, shuningdek, madaniy va tarixiy omillar ta’sirida yuzaga kelgan farqlar yoritilgan. Bundan tashqari, turli tillarda yuz ifodasining obrazli ifodalanishi va ularning kommunikativ funksiyalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari turkiy tillarning tipologik o‘xshashligi bilan birga milliy-madaniy xususiyatlarini ham ochib beradi.