O'ZBEK TILIDAGI OLMOSHLARNING KO'P MA'NOLILIGI: SEMANTIK KENGLIK VA KONTEKSTUAL O'ZGARUVCHANLIK - Jo’rayeva, Nozimaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada o'zbek tilidagi olmoshlarning o'ziga xos semantik xususiyati — ko'p ma'nolilik — pragmasemantik yondashuv asosida tahlil qilinadi. Olmosh boshqa so'z turkumlaridan farqli ravishda o'z ma'nosini olganda mustaqil tasavvurga egalik qilmaydi — uning ma'nosi faqat kontekst, nutq vaziyati va muloqot ishtirokchilari orqali aniqlanadi. «Men» olmoshining shaxs, ob'ekt, muallif-ovoz, mag'rur va kamtarin ma'nolarda qo'llanishi; «u» olmoshining aniq shaxs, mavhum tushuncha, bilinmagan narsa va nafrat ifodalash ma'nolari; ko'rsatish olmoshlarining zamon, makso va sifat ifodalashi kabi hodisalar tahlil etiladi. Maqola olmosh polisemiyasini kognitiv va pragmatik nuqtayi nazardan ko'rib chiqadigan yangi yondashuvni taklif etadi.