O‘ZBEK MEDIADISKURSIDA MUHBIR NUTQINING PRAGMATIK XUSUSIYATLARI - Amonboyeva , Feruzaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tadqiqotda o‘zbek mediadiskursida muhbir nutqining pragmatik xususiyatlari lingvistik va diskursiv nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi – jurnalistik nutqda qo‘llaniladigan pragmatik strategiyalar, xususan, leksik manipulyatsiya, framing, legitimatsiya va autoritetga tayanish kabi vositalarning funksional xususiyatlarini aniqlashdan iborat. Tadqiqot jarayonida zamonaviy mediadiskurs namunalari asosida muhbir nutqining ta’sirchanlik mexanizmlari o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, muhbir nutqi nafaqat axborot uzatish vositasi, balki auditoriya ongini shakllantirish va yo‘naltirishga xizmat qiluvchi murakkab pragmatik tizimdir.