YANGI O‘ZBEKISTON VA YUNESKO: MADANIY MEROS, TA’LIM VA BARQAROR RIVOJLANISH SOHASIDAGI STRATEGIK HAMKORLIK - Xo‘jayeva, Inobat (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
ushbu maqolada Yangi O‘zbekistonning taraqqiyot strategiyasi doirasida xalqaro tashkilotlar bilan, xususan, YUNESKO bilan strategik hamkorligining konseptual, huquqiy va amaliy asoslari ilmiy-tahliliy nuqtai nazardan yoritilgan. Tadqiqotda madaniy va tabiiy meros obyektlarini muhofaza qilish, nomoddiy madaniy meros elementlarini xalqaro ro‘yxatga kiritish, ta’lim sohasidagi islohotlar va YUNESKO kafedralari faoliyati, shuningdek, mamlakatning “yumshoq kuch” (soft power) salohiyatini kuchaytirish mexanizmlari qiyosiy-statistik va hujjatli tahlil usullari yordamida baholangan. Samarqandda o‘tkazilgan YUNESKO Bosh konferensiyasining 43-sessiyasi va “Samarqand ruhi” doirasida ilgari surilgan global tashabbuslar maqolaning markaziy qismida ko‘rib chiqilgan. Muallif tomonidan hududlar kesimida loyihalarni mutanosib taqsimlash va monitoring tizimini takomillashtirishga oid amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.