O‘ZBEK VA INGLIZ HUQUQIY DISKURSIDA MODALLIK IFODASI: QIYOSIY-LINGVISTIK TAHLIL - Isanova, Feruza (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek va ingliz huquqiy diskursida modallik kategoriyasining ifodalanish xususiyatlari qiyosiy-lingvistik jihatdan tahlil qilinadi. Huquqiy matnlarda normativlik, majburiylik, ruxsat, taqiq va ehtimollik kabi modal ma’nolarni ifodalovchi til birliklari o‘rganildi. Tadqiqot davomida o‘zbek va ingliz huquqiy matnlarida qo‘llaniladigan modal fe’llar, sintaktik konstruksiyalar hamda normativ formulalarning funksional xususiyatlari tahlil qilindi. Shuningdek, Common Law va Romano-German huquq tizimlari o‘rtasidagi farqlar modallik ifodasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi yoritildi. Tadqiqot natijalari huquqiy tarjima jarayonida modal birliklarning adekvat talqin qilinishi muhimligini ko‘rsatadi.