IJTIMOIY TARMOQLARNING YOSHLAR AXLOQIY DUNYOQARASHIGA TA’SIRI - Sariboyeva , Shaxnoza (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada ijtimoiy tarmoqlarning yoshlar axloqiy dunyoqarashi shakllanishiga ko‘rsatayotgan murakkab, ko‘p qatlamli va ziddiyatli ta’siri ijtimoiy-falsafiy nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda ijtimoiy tarmoqlar faqat kommunikatsion vosita sifatida emas, balki qadriyatlar almashinuvi, axloqiy me’yorlar qayta talqin qilinishi, identiklik namoyon bo‘lishi, ijtimoiy taqlid, axborot tanlash va shaxsiy mas’uliyat madaniyati shakllanadigan raqamli ijtimoiy makon sifatida talqin etildi. Maqolada yoshlar ongida axloqiy dunyoqarashning shakllanishi oilaviy tarbiya, ta’lim muhiti, milliy qadriyatlar, ommaviy madaniyat, algoritmik axborot oqimi va virtual kommunikatsiya o‘rtasidagi o‘zaro ta’sirlar bilan bog‘liq ekani asoslab berildi. Ijtimoiy tarmoqlar yoshlar uchun bilim, ijtimoiy faollik, fuqarolik pozitsiyasi, ijodiy o‘zini ifodalash va madaniyatlararo muloqot imkoniyatlarini kengaytirishi bilan birga, axloqiy relativizm, yuzaki muloqot, soxta obro‘ga intilish, tajovuzkor kontent, dezinformatsiya va qadriyatlar beqarorligi kabi xavflarni ham yuzaga keltirishi ko‘rsatildi.