SUNʼIY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARI VOSITASIDA BOSHLANGʻICH SINF OʻQUVCHILARINING INGLIZ TILIDA TINGLAB TUSHUNISH KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH - Xalilova , Sevara (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada sunʼiy intellekt (SI) texnologiyalari vositasida boshlangʻich sinf oʻquvchilarida ingliz tilida tinglab tushunish kompetensiyasini rivojlantirish imkoniyatlari nazariy va metodik jihatdan tahlil etilgan. Tadqiqotda tinglab tushunish kompetensiyasining mazmuni, tarkibiy qismlari va kichik yoshdagi oʻquvchilar uchun ahamiyati zamonaviy lingvodidaktik manbalar asosida ochib berilgan. Generativ til modellari (ChatGPT, Gemini, Claude, Copilot) hamda nutqni avtomatik tanishga asoslangan platformalar (Duolingo, ELSA Speak, TalkPal AI, Character AI) ning eshitish koʻnikmalarini shakllantirishdagi pedagogik, texnologik va ijtimoiy imkoniyatlari qiyosiy oʻrganilgan. Xalqaro tadqiqotlar SI vositalari oʻquvchiga koʻproq anglashilarli eshitish materiali taqdim etishi, individual qaytma aloqa berishi va tinglashdagi xavotirni kamaytirishi orqali ushbu kompetensiyani rivojlantirishga xizmat qilishini koʻrsatadi. Shu bilan birga, mazkur vositalarning ishonchliligi, bolalar nutqini idrok etishdagi cheklovlari va raqamli tengsizlik bilan bogʻliq jihatlari tanqidiy baholangan. Maqolada SI vositalarini Oʻzbekiston boshlangʻich taʼlimida oʻqituvchi vositachiligida, yoshga moslab tatbiq etishga doir amaliy tavsiyalar berilgan.