INGLIZ TILINI O‘QITISHDA TALABALAR XOTIRASINI RIVOJLANTIRISHNING SAMARALI STRATEGIYALARI - Jamoliddinova , Nilufar; Abdullaxonov , Tursunxo‘ja (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqola ingliz tilini o‘qitish jarayonida o‘quvchilarning xotirasini rivojlantirishga qaratilgan samarali strategiyalarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. Xotira til o‘rganishning muhim tarkibiy qismi bo‘lib, o‘quvchilardan katta hajmdagi lingvistik ma’lumotlarni o‘zlashtirish, saqlash va qayta esga tushirishni talab etadi. Tadqiqotda intervalli takrorlash, mnemonik usullar, vizual vositalar va kontekstual o‘qitish kabi samarali strategiyalar ko‘rib chiqilib, ularning xotirani mustahkamlash va til materialini o‘zlashtirishdagi ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, ushbu strategiyalarning lug‘at boyligini o‘zlashtirish, grammatikani tushunish va og‘zaki nutq ravonligiga ta’siri tahlil etiladi. Maqolada kodlash, saqlash va qayta tiklash kabi xotira jarayonlari ham o‘rganilib, ularning dars jarayonidagi o‘rni ko‘rsatib beriladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, xotiraga asoslangan o‘qitish strategiyalarini qo‘llash o‘quvchilarning kognitiv faolligini, motivatsiyasini va uzoq muddatli bilimni mustahkamlashini ta’minlaydi.